Michiel van Loon Piano's & Vleugels, Stemmen, Restauratie en Revisie

Fotoalbums

Logo klaviano Mondschakelaar 4 Kniehevel Mouth piece Solenoid 3 Knee lever switch

Pedaal aanpassing voor gehandicapte pianisten

Dit systeem heb ik een aantal jaren geleden ontwikkeld voor mensen die het rechter pedaal, bij het bespelen, van de piano niet kunnen bedienen. Dit als gevolg van fysieke beperkingen zoals verlamming van de benen, door dwarslaesie of ALS. Het systeem wordt ingebouwd in het instrument en wordt aangepast aan de specifieke behoeften en mogelijkheden van de gebruiker.
Het systeem bestaat uit een solenoïde (elektromagneet), een regeleenheid voor het instellen van de juiste krachten en maten afhankelijk van het type en merk instrument, een 24 Volts gelijkstroom voeding en een kabel-set. De bedoeling is om de bediening van de dempers door een ander lichaamsdeel dan door de rechter voet te laten gebeuren. Hoe dit gebeurt verschilt per geval.
De bediening kan bijvoorbeeld worden gedaan met:

  • Met de knie.
  • Met de mond. Met de lippen knijp je in een kleine flexibele plastic bal (pipetballon van 10 mm), via een slangetje wordt een drukgevoelige schakelaar (0,006 Ampère, 0,1 Volt) geactiveerd die het systeem aanstuurt.
  • Een kantelschakelaartjes in een hoofdband.

De foto toont een in een piano ingebouwde solenoïde. Wanneer deze elektromagneet wordt geactiveerd, beweegt de kern omhoog en wordt de pedaalstok omhoog gedrukt, net zoals dat door het pedaal gedaan zou worden. Omdat instrumenten verschillend zijn geconstrueerd, kunnen de bevestigingsmethoden ook verschillen. Bij vleugels ziet het er weer anders uit en drukt de solenoïde tegen een hefboom die aan de onderkant van de vleugel zit.
In alle gevallen kunnen de dempers tegelijker tijd ook nog gewoon met de voet bediend worden. En het kan in alle piano’s en vleugels ingebouwd kan worden.

Als u de nieuwe manier van spelen een tijdje beoefent, kunnen er nog aanpassingen gedaan worden om het gemak en het comfort te verhogen. 
Nazorg om het systeem aan uw mogelijkheden aan te passen is inbegrepen in de prijs. 
Prijs op aanvraag.
Niet inbegrepen zijn het ontwikkelen van geheel nieuwe manieren van bedienen.
Als ik ver moet reizen om bij u te komen, kan ik niet altijd onmiddellijk komen om problemen op te lossen en kan het voorkomen dat ik onderdelen opstuur en telefonisch, per email of schriftelijk aanwijzingen geef.
Op de geleverde materialen wordt 3 jaar garantie verleend, bij normaal gebruik.
Video met dank aan Alain Nouchy, Fano, Pesaro e Urbino, Italië.
Lees meer op de volgende link:
 
   « Artikelen overzicht