Michiel van Loon Piano's & Vleugels, Stemmen, Restauratie en Revisie

Fotoalbums

Logo klaviano Mondschakelaar 4 Kniehevel Mouth piece Solenoid 3 Knee lever switch

Wat houdt piano- of vleugelonderhoud in?

Afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden, moeten piano’s om de paar jaar opnieuw afgeregeld worden. Na langere tijd moeten er vaak onderdelen van deze complexe machine vervangen of opgeknapt worden. Als dit niet gebeurt dan blijft hij nog wel spelen, maar het speelplezier verdwijnt. lerende kinderen haken dan af.

Bij heel oude piano’s en vleugels is er meestal meer aan de hand.Vaak hebben zij een gescheurde zangbodem, roestige snaren, loszittende stempennen en een zwaar versleten mechaniek. Als het om een van oorsprong goed instrument gaat, kan een volledige restauratie een piano opleveren die weer zo goed als nieuw is. Men moet dan denken aan het repareren of vervangen van de zangbodem en het stemblok, de besnaring, de stempennen, de hamerkoppen en bijna alle andere onderdelen van het mechaniek, zoals veertjes, vilt, leer en alle asjes van de draaipunten (kerntjes). 

Door een grondige restauratie kan een dierbare piano of vleugel weer een mensenleven mee. U bent dan wel veel geld kwijt maar minder dan u zou betalen voor een vergelijkbare nieuwe piano.
Groot onderhoud, kan als het niet meer dan een dag werk is, bij u thuis gebeuren. Als er meer tijd nodig is gebeurt het in mijn werkplaats.

Afregelen piano's en vleugels

In een piano- of vleugelmechaniek zitten vele onderdelen, die allemaal langs en tegen elkaar draaien en wrijven. De contactpunten bestaan meest uit vilt en leer voor een geluidloze werking. Deze contactpunten slijten. Daarom moet de speling, die er ontstaan is, weer bijjgesteld worden.
Is de slijtage ernstig of zijn vilt en leer verouderd, hard en vuil, dan moet alles vervangen worden.

Hamerkoppen van een piano of vleugel

Hamerkoppen slaan tegen de snaren om de pianotoon te produceren.
Hierdoor slijten ze en het vilt wordt geplet en dus hard. De toon wordt dan onaangenaam.
Door het weer in model schuren van de koppen en het intoneren, wordt dit weer verholpen. Als er veel slijtage is, of er vaker geschuurd is moeten de koppen vervangen worden. Op onderstaand plaatje is te zien dat bij de versleten hamerkop er nauwelijks meer vilt op de punt zit. Het platte vlakje aan de punt zorgt er voor dat een gedeelte van de toon gedempt wordt. De toon wordt daardoor kaler. Hamerkoppen schuren, intoneren en bevilten is werk voor specialisten.

Ingeslagen hamerkoppen  Hamervilt schuren  Intoneren

Het bevilten kan alleen maar door bedrijven als Renner, Abel of Desfougeres gedaan worden.

Als niets meer helpt geeft onderstaande afbeelding aan wat er ook mogelijk is.

Als je de piano sloopt blijft er een berg openhaardhout en oude metalen over 

 

 
   « Artikelen overzicht